Spausdinti

XXI amžius, globalizacijos procesai, tautų niveliavimasis, grėsmė prarasti savastį ir vertybių sampratos kaita. Kyla klausimas – kaip atsilaikyti, kaip neprarasti savo veido, individualumo, išskirtinumo? Maironio lietuvių literatūros muziejaus Rašytojų rinkinių tyrinėjimo skyriaus vedėjos VIRGINIJOS PAPLAUSKIENĖS teigimu, čia sektinu pavyzdžiu gali tapti daugelis didžiųjų mūsų kūrėjų. Ypač menininkai, 1944-aisiais pasitraukę nuo antrosios sovietų okupacijos iš Lietuvos į Vakarus, kūrę svetur ir puoselėję lietuvių kalbą, papročius, tradicijas.

Vienas tokių – rašytojas, poetas, vertėjas, literatūros kritikas Alfonsas Nyka-Niliūnas (tikr. Alfonsas Čipkus, 1919–2015 m.). Jo gyvenimo kelias driekėsi iš Nemeikščių kaimo per Kauną, Vilnių, Tauragę, Berlyną, Tiubingeną, Freiburgą, Baltimorę, Niujorką, Vašingtoną, Kenebunkportą. Lankytasi Anglijoje, Italijoje, Prancūzijoje.

„Alfonsas Nyka-Niliūnas daugiau kaip 70 metų gyveno svetimoje žemėje, tačiau gimtieji namai – Nemeikščiai – buvo jo pagrindas, kertinis akmuo tiek gyvenime, tiek kūryboje, – teigė poeto gyvenimo ir kūrybos tyrinėtoja V. Paplauskienė. – Dar daugiau – Aukštaitija jam tapo neišsemiamu kūrybos šaltiniu. „Utena man liko geriausias miestas pasauly. Esu, galima sakyti, buvęs visur, bet nei Roma, nei Venecija, nei Londonas, nei Paryžius – niekados negali susilyginti su mano mylima Utena“, – yra rašęs poetas.

Nyka-Niliūnas gyveno įvairiuose miestuose, įvairiose valstijose. Bet pirmiausia jis yra išėjęs iš Nemeikščių, iš savo gimtojo, paprasto kaimo. Kai atvyko į Niujorką, šis jo nenustebino savo gražumu, išraiškingumu – Nyka-Niliūnas su savotiška nuostaba žvelgė į tas, kaip sakė, tuščias šviesas, nieko nesakančias reklamas. Jam tikrai nebuvo įdomi didžiojo miesto vaizdinė pusė, kita vertus, jis jam buvo labai vertingas, prasmingas savo muziejais. Nyką muziejai užburdavo. Jam buvo svarbu menas, literatūra, architektūra ir gyvenimiškas ryšys su draugais, bičiuliais, o namuose, Nemeikščiuose, jo gyvenimo pagrindas buvo jo šeima. Ji lydėjo jį gyvenimo keliuose iki pat pabaigos. Kaip pats sakė: aš niekada neišėjau iš Lietuvos, aš likau Nemeikščių žmogus.“

Visas straipsnis apie rašytoją, poetą, vertėją, literatūros kritiką Alfonsą Nyka-Niliūną www.bernardinai.lt

https://www.bernardinai.lt/alfonsas-nyka-niliunas-nemeiksciai-eldoradas-ir-amzinybes-pradzia/?fbclid=IwAR3BTRKd0OQTo7lYYHfZHIRZ3YmqLFulnDGsF37XqTrKzuXvffN0cgkZZCY