Spausdinti

Visi, visi dideli ir maži, pėsti ir važiuoti su paklotukais ir vaišių ,,vinzliukais‘‘ 2018 m. gegužės 20 d. rinkosi Į Sekminių šventę Griūčių kaime.
20180520 SekmynesIš seno švęsta šventė prieš 15 metų atgaivinta Pačkėnuose, o jau antrus metus švenčiama Griūčių kaime. Kodėl? Todėl, kad šventės organizatoriai - Nemeikščių ir Pačkėnų bendruomenių sutarimu norėta kuo autentiškesnės šventės su natūralia aplinka, senovine dvasia, šalia besiganančiais gyvulėliais ir kaimo kryžium. Juk Griūtys (XVIII a. – Grucios, Paversmiai) labai jaukus senovinis gatvinis kaimas turintis XV a. menantį senkapį, tris dubenuotus akmenis ir ramius darbščius sodiečius, kurie nepriekaištingai susitvarkę savo sodybas, o laukai nedirvonuoja ir dabar. Todėl Sekminės - rugių lankymo, pavasario ir piemenėlių šventė prasidėjo smagiu piemenėlių klegėjimu, vainikėlių pynimu, kaimo kryžiaus puošimu.
Šventės Gaspadinė, Pačkėnų laisvalaikio centro specialistė Loreta Mikalauskienė pasveikino visus susirinkusius į Jono Aramino sodybą, kuris svetingai atvėrė savo sodybos vartus, pro kuriuos klegėdamos piemenaitės viena per kitą šaukė:
,,Tetulytė gera buvo,
Davė sviesto, davė sūrio,
Duos pautienės lašinių
Ir pyrago piemenų.“
Pagal visus Sekminių papročius piemenaitės beržų šakelėmis papuošė seklyčios langines, visus apšlakstė švęstu vandeniu linkėdamos būti sveikiems, kad jokios ,,kvarabos“ nepultų, beržų šakelėmis visus susirinkusius ,,išvanojo“, nes jauniems žaliems berželiams priskiriama stipri vegetacinė, bei augimo jėga, tikint, kad berželio gyvybingumas galįs persiduoti žemei, gyvuliams, žmonėms.


Kokios Sekminės be sočiai priganytų karvučių pieno? Bet norint jo paragauti, teko vietoje prisimilžti pieno. Norinčių varžytis pieno gėrimo konkurse tikrai netrūko, o žiūrovai smagiai palaikė naminio pieno mėgėjus.
Pasistiprinę gardžia ant laužo kepama pautiene iš 140 kiaušinių senas ir jaunas žaidė žaidimus, šoko ir dainavo kartu su birbynininku Gediminu Kaušylu ir liaudiškos muzikos grupe ,,Fortūna“ (vadovas Kazimieras Streikus) muzikantais.
Pačkėnų bendruomenės pirmininkė Dana Žigienė sulaukus gražių jubiliejų pasveikino griūtiškę Almonę Araminienę ir Griūčių krašto sūnų, dabar pačkėniškį Rimantą Trinkūną.
Dar vienas svarbus Sekminių paprotys – suptis ant sūpynių. Tikėta, kad kuo labiau įsisupsi, juo geriau javai išplauks. Ir supęsi visi ant sūpynių - ,,aukštai aukštai, ir iki pat dangaus“.
Organizatoriai nuoširdžiai dėkoja visiems padėjusiems ir prisidėjusiems, kad šventė vyktų: kiemo gaspadoriams -Jonui ir Gintautui Araminams, šeimininkėms už gardžią pautienę - Danai Žigienei, Danutei Trinkūnienei, Viktorijai Trinkūnaitei, Almonei Araminienei - už šviežią pieną, piemenaitėms ir piemenėliams ir visiems susirinkusiems Griūčių kaimo žmonėms.
Nepastebėtai prabėgo laikas. Dieviška šio unikalaus kaimo aura, saulės pabučiuotų laukų aromatas, beržynėlio lapų šnarėjimas, kaimynų bendrystė, smagi kapelijos muzika, gardus kepamos kiaušinienės aromatas paliko kuo geriausius prisiminimus. Prisiminimus, žinojimą ir pasididžiavimą kad kažkur, šalia gyvena nuostabūs žmonės, kurie savo nuoširdumu sušildė sielą ir širdį.

Informacija Loretos Mikalauskienės, nuotraukos Danos Žigienės
Daugiau nuotraukų Pačkėnų krašto bendruomenės facebook.