Spausdinti

0422018 m. liepos 13 d. 13 val. Pačkėnuose iškilmingai atidarytas raganų muziejus. Vietinė menininkė, raganų kūrėja Judita Krutoguz bendruomenės muziejui padovanojo per 50 eksponatų - raganų ir naminukų, kurie „įsikūrė“ Pačkėnų laisvalaikio centro II-me aukšte.
Į muziejaus atidarymo paslaptingas apeigas atvyko ir vyriausioji Lietuvos Ragana Vilija Lobačiuvienė su jaunosiomis savo mokinėmis. Ji papasakojo apie Raganas, kaip lunarines būtybes ir kokį ryšį magijos veiksmų atlikėjos, žmonių ir gyvūnų tvarkytojos siejasi su tautosaka. Atvežė ir muziejui dovanojo laumę-raganą, raganišką angelą, o visiems susirinkusiems - po „žiogelį“ ar apyrankę, nuo piktos akies.
Renginio vedėja raganaitė pasakojo muziejaus atsiradimo istoriją, o vėliau pakvietė visus jį apžiūrėti, perspėjusi, kad muziejuje negalima bus fotografuoti ir filmuoti, kad nepažeistumėme raganiškos erdvės.
Juditai ir Vilijai pasukus stebuklingą raktelį ir sulaužius duris laikančias pelynų šluotas muziejus atvėrė duris lankytojams, tarp kurių buvo ir Utenos raj. seniūnijos seniūnas Saulius Gaižauskas, Utenos kultūros skyriaus vedėja Jūratė Misiūnienė, VVG administracijos vadovė Jolita Umbrasienė, administratorė Edita Rukšytė, viešųjų ryšių spec. Modestas Gadliauskas, Utenos radijas „IR“, laikraščio „Utenos diena“ atstovai ir kiti, kuriuos vyliojo paslaptis ir keista muziejaus aura.
Po atidarymo (kažkaip keistai nustojus lietui), visi ragavo raganiškų vaišių, gėrė pelynų arbatą, išbandė raganiškų aštrių pojūčių zoną, kur galėjo išbandyti pojūčius ,,skrendant“ su šluota, ar nesvarumo būklę - specialia supynę.
Atvėrus duris, muziejus pavienių lankytojų laukia darbo dienomis nuo 9.00 - 17.00 val.
Norint užsisakyti edukacinius užsiėmimus grupei ar šeimoms reikia tartis iš anksto. Info ir kontaktai Fb paskyroje -Raganų muziejus Pačkėnuose.
Į muziejų patekti nelengva, bet ką padarysi - tokie raganiški reikalavimai 
Būkite kantrūs, atkaklūs ir neieškokite jokios protu paaiškinamos prasmės.

Informacija Loretos Mikalauskienės, nuotraukos Valdo Mintaučkio.