Spausdinti

Jau greitai į duris pasibels gražiausios metų šventės. Mes kaip visada įsivaizduojame daug sniego, šalta, balta, sniego pusnys. Šiais metais pagaliau ir mes sulaukėme šiek tiek šaltuko ir balto sniegelio, bet džiaugėmės neilgai, jį ir vėl nuplovė lietus. Šie metai mums visiems tokie netradiciniai, susiduriame su įvairiais iššūkiais, apie kuriuos anksčiau ir negalėjome pagalvoti, bet tai nesutrukdė mūsų geriems norams.

Prisiderinę prie esamų sąlygų organizavome netradicinę - virtualią prakartėlių parodą- konkursą. Nors ji nesukuria tokios dvasinės atmosferos kaip reali paroda, bet vis tiek pasidžiaukime žmonių sukurtais nuoširdžiais darbais. Prakartėlių autoriams teko pabūti ir fotografais, o nuo gebėjimo parinkti foną, apšvietimą, ryškumą - priklausė ir nuotraukos kokybė, o tuo pačiu ir prakartėlės pristatymas. Darbelių sulaukėme net iš 9 rajonų, tai Utenos, Ignalinos, Zarasų, Kupiškio, Anykščių, Kauno, Šakių, Vilniaus, Druskininkų. Net 3 vaikų darbeliai yra iš Anglijos, o autorių šaknys Pačkėnuose. Tai galime pasidžiaugti, kad mūsų konkursas jau tapo ir tarptautiniu.

Labai noriu padėkoti ištikimiausiems konkurso dalyviams, tai Vaikutėnų krašto bendruomenei, ypač organizatorei Jūratei Bliuvienei, nors ir keitėsi bendruomenės vadovai, ji visada imdavosi iniciatyvos prakartėlės kūrime ir dalyvavo visuose šešiuose konkursuose, Laimutei Zabarauskaitei dalyvavusiai penkiuose konkursuose. Kiti dalyviai keisdavosi, vieni pritrūkdavo idėjų, kitiems gal pabosdavo, nerasdavo laisvo laiko, atsirasdavo kiti su naujomis idėjomis. Būdavo labai gera, kai gauni žinutę ,,Laba diena, aš norėčiau sudalyvauti jūsų rengiamame konkurse“. Šiais metais buvo ir tokių istorijų, kada pradeda gaminti prakartėlę ir suserga, lieka nebaigti darbai.

Pačkėnų krašto bendruomenės Facebook paskyroje kvietėme palaikyti Prakartėlių autorius. Kaip buvo gražu stebėti aktyvų palaikymą ir savo patiktuką atidavusiems jiems patikusioms prakartėlėms. Kaip matėte, prie prakartėlių buvo tik numeriukai, jokių autorių, juos paviešinome tik po vertinimų. Labiausiai pasisekė jaunimui ir vyresnėliams, o mažiesiems ir senjorams sulaukti patiktukų sekėsi gal ir sunkiau, kadangi ir savo Facebook neturi ir tiek draugų, dar neįvaldę šiuolaikinių technologijų, bet gelbėjo ir tėvai ir draugai. Labai smagu, kad visų jūsų pastangų dėka, dar daugiau žmonių sužinojo apie mūsų bendruomenę. Mūsų bendruomenės puslapyje Prakartėlių konkursą stebėjo virš 5000 lankytojų, tai labai didelis skaičius. Daugiausiai surinkusiam jūsų patiktų, bus įteiktas žiūrovų prizas – Antalgės paukštyno šakotis.

Iš suaugusiųjų šis prizas atiteko Vaikutėnų krašto bendruomenei, o iš vaikų grupės-Gintarei Matkevičiūtei.

Komisijos nariams Utenos Dailės mokyklos mokytojui Daniui Galiauskui, Utenos r. savivaldybės kultūros skyriaus vyr. specialistei Zitai Mackevičienei, ,,Vyturių“ progimnazijos dailės mokytojai-metodininkei Editai Ramelienei, Utenos VVG vadovei Jolitai Umbrasienei, seniūnui Sauliui Gaižauskui teko tikrai nelengvas uždavinys - išrinkti gražiausias prakartėles, kai negali pažiūrėti iš arčiau, iš šono ar net pačiupinėti - nuotrauka yra nuotrauka, ji neatspindi prakartėlės tikrosios dvasios, jos grožio.

Suskaičiavus komisijos rezultatus, nugalėtojai-suaugusiųjų kategorijoje:

I-oji vieta (40 Eur) atiteko Anelei Araminienei iš Utenos r.,

II-oji vieta ( 30 Eur) atiteko Vaikutėnų krašto bendruomenei, Utenos r.,

III-oji vieta (20 Eur) Jovitai Paukštytei, Utena.

Specialų prizą skyrėme Vytautui Šėmeliui, kuris pagamino net dvi prakartėles, įdėjo visą savo dūšią, tačiau paskutinės nesuspėjo pateikti iki komisijos vertinimo.

Vaikų kategorijoje:

I-oji vieta (30 Eur) atiteko Jotaučių kaimo vaikų prakartėlei.

II-oji vieta (25 Eur) atiteko Gretai Kardelytei, Grybėnai, Ignalinos r.,

III-oji vieta (20 Eur) vienodai surinkus balų, atiteko Majui ir Tėjai Kepalams iš Anykščių r. ir Biliakiemio vaikų dienos centrui.

Specialų prizą skyrėme Eitvydui Paragiui už labai šiltą, gražų, tiesiog užburiantį piešinį, į kurį kiekvieną kartą žiūrint, vis atrandi kažką naujo.

Vaikų darbelių buvo daug, juos įvertinti labai sunku, norisi visus apdovanoti. Nuo prizininkų tik po 1 balą atsiliko Aistės Vaitkūnaitės ir Gintarės Matkevičiūtės darbeliai. Labai gražiai išreikšta mintis Arijanos Janulaitytės piešinyje. Buvo pastebėtas ir šešiamečio Nojaus Janulio darbelis, vaikiškas, bet labai mielas, matosi pagamintas paties vaiko, kaip jis visa tai įsivaizduoja.

Visiems konkurso nugalėtojams ir dalyviams įteiksime padėkos raštus ir specialų 2021 metų kalendorių.

Šventės rėmėjai Utenos rajono savivaldybė, Pačkėnų krašto bendruomenė. Dabar didžiausias galvos skausmas bus kaip visiems įteikti dovanas, bet anksčiau ar vėliau, jos tikrai pasieks visus.

Dar kartą didelis ir nuoširdus ačiū visiems dalyviams už jūsų rankomis sukurtą tokį nuostabų grožį, ačiū, kad nepagailėjote savo laiko ir palaikėte mūsų iniciatyvą. Tai buvo mūsų šeštasis ir pagal mūsų priimtą sprendimą jau paskutinis organizuojamas prakartėlių konkursas. Ateityje žadame daugiau dėmesio skirti Raganų muziejui, gal atrasime ir naujų veiklų, gims naujų idėjų.

Tad visiems linkiu sveikatos, stiprybės. Lai kiti metai bus visai kitokie - be karantinų, be ligų. Ramių Kūčių, jaukių Šv. Kalėdų ir džiugių Naujųjų Metų!

Pačkėnų krašto bendruomenės pirmininkė Dana Žigienė. Daugiau nuotraukų Pačkėnų krašto bendruomenės feisbuke.