Spausdinti

2021 08 06 StovyklaPačkėnų krašto bendruomenė daug dėmesio skiria vaikams, ypatingai vasarą atostogų metu. Jau septinti metai vaikams organizuojame dienos stovyklas. Šiais metais stovyklą ,,Linksmosios popietės“ finansavo Utenos rajono savivaldybė ir Pačkėnų krašto bendruomenė. Stovykloje dalyvavo virš 50 vaikų, kurių amžius nuo 4 iki 15 metų, tai visiems aišku-skirtingas amžius, skirtingi norai ir poreikiai ir galimybės. Stovyklos programą taip pat stengėmės parengti taip, kad būtų veiklų ir dideliems ir mažiems ir mes negalėjome išskirti nei vienų, nei kitų, nes žinome, kaip visi jau nuo vasaros pradžios laukia stovyklos ir vis klausinėja ,,kada bus stovykla?“

Pirmąją stovyklos dieną sulaukėme svečių iš Utenos šeimos ir gerovės centro. Stovyklautojus supažindino su savanoryste, jos principais, galimybėmis, uždavė įvairių klausimų. Teisingus atsakymus kaip visada vainikavo prizai. Prisiminėme, kaip tausoti gamtą, rūšiuoti atliekas ir dovanų gavome didelius plakatus, kuriuose turėsime teisingai suklijuoti lipdukus. Tai bus veiklos ateityje. Socialinė darbuotoja Daiva Beikuvienė su vaikais žaidė įvairius žaidimu.

Atvykusios ,,Lėlės“ iš Bajorų, labai nustebo ,,iš kur tokiame nedideliame kaimelyje ir tiek daug vaikų“. Taip tikrai daug ir beveik visi vietiniai Pačkėniškiai - čia gyvenantys arba atvykę pas senelius atostogauti, tik 7 vaikai iš miesto-bet ir jie seni mūsų draugai, dalyvaujantys ir kitose bendruomenės veiklose. Tad nieko nelaukę su viešniomis kibome į naujas veiklas. Visi vaikai sutūpę pievelėje iš plastikinių buteliukų gamino savo pelę, kurią pagaminti mokė moterys iš ČIZ ir LĖLĖS. Kiekvieno pelė išėjo kaip tikra, su ausimis, uodega ir akimis. Vėliau jas tikrai dar panaudosime, galėsime sukurti pelių orkestrą. Pavargę, prisėdome pažiūrėti lėlių teatro ,,ČIZ“ rodomo spektakliuko. Vaikams teko įsijausti į vaidinimą ir patiems sudalyvauti.

Antroji stovyklos diena buvo pilna įspūdžių ir naujų patirčių, užsiėmimus vedė Utenos A. ir V. Miškinių viešosiosios bibliotekos darbuotojai. Bibliotekos Tigriukas su mažaisiais stovyklos dalyviais kūrė vardų plakatus. Vyresni moksleiviai dalyvavo susikaupimo, susipažinimo, bei teatralizuotuose žaidimuose. Vaikai keliavo po Utenos kraštą pasinaudodami virtualios realybės akiniais, mokėsi programuoti ,,bitutes“ ir teisingai nuvažiuoti į pasirinktą vietą, kūrė skirtukus bibliotekos 90-mečiui bei konstravo edukacinius plus-plus ir LaQ konstruktorius.

Ir kokia stovykla be tikro krepšinio. Pasisekė ir mums ir pas mus užsuko Juventus komandos atstovai ir jų treneris Ernestas Leipus. Vaikai bandė atpažinti krepšininkus, atsakinėjo į įvairius klausimus, sudalyvavo aktyvioje treniruotėje, teko susipažinti su žaidimo technika ir kartu pažaisti, parodyti savo gebėjimus. Atsisveikindami krepšininkai palinkėjo užaugti stipriais, ištvermingais ir netgi padovanojo krepšinio kamuolį. Dideliam vaikų džiaugsmui atvyko animatoriai iš ,,Gyvi žaislai“. Vaikai šoko, linksminosi. Vėliau prasidėjo tikras vakarėlis. Vaikai pūtė ir rišo įvairias figūrėles iš balionų, darėsi šukuosenas, tatuiruotes, piešėsi veidukus, vyko muilo burbulų fiesta.

Paskutinė stovyklos diena mums tiesiog truputį nepasisekė, lietus sumaišė visas kortas ir greitai teko prisitaikyti prie naujų sąlygų. Bet vaikų noras pabūti ir pašėlti kartu nei kiek nesumažėjo. Vaikai nepabūgę tokio gausaus lietaus, per didžiausias balas bėgo į salę.

Atvykę savanoriai iš VŠĮ ,,Gyvenam“ įjungė vaikus į įvairias veiklas: žaidė įvairius žaidimus, dalyvavo rungtyse, žaidė stalo žaidimus, darė darbelius iš tešlos. Bet kaipgi nepažaisi kvadrato-kai tokia gausi komanda. Tik nustojus lyti ir apdžiūvus aikštynui, didesnieji vaikai išskubėjo nors truputį pažaisti savo mėgstamiausią žaidimą.

Pasveikinti stovyklautojų atvyko ir Utenos seniūnijos atstovai Zenona Valiukienė ir Irena Kaminskienė su dovanomis- didžiausia dėžė įvairių vaisių. Atsisveikinant savanoriai kiekvienam vaikui įteikė po saldžią dovanėlę.

Dovanėles veiklų organizatoriams įsteigė Evelina Valavičiūtė, Danutė Trinkūnienė, Dana Žigienė.

Labai nuoširdus ačiū visiems prisidėjusiems prie stovyklos organizavimo. Ypatingai Danutei Trinkūnienei, savanorei Evelinai Vizbaraitei, Dianai Kaziūnienei, Sigitai Černiauskienei.