Spausdinti
Kategorija: Žemės ūkio aktualijos

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) specialistai, siekdami įsitikinti, kaip pareiškėjai laikosi paramos už gyvulius reikalavimų, pradeda ūkių patikras. Šiais metais gerokai sumažės tikrinamų gyvulių skaičius.

Teisės aktai įpareigoja patikrinti ne mažiau kaip 5 proc. ūkių bei gyvulių pagal kiekvieną priemonę. Tai reiškia, kad turi būti patikrinta ne mažiau kaip po 5 proc. mėsinių galvijų, mėsinių avių, pieninių veislių bulių, pieninių ožkų ūkių. NMA, atsižvelgusi į tai, kad patikrų metu nustatoma labai mažai neatitikimų, o pritaikytų sankcijų suma tesiekia kelis tūkstančius Eur, šiais metais patikroms atrinko žymiai mažiau gyvulių. Palyginti su praėjusiais metais, tikrinamų gyvulių skaičius sumažės 30 proc. (2018 m. patikroms buvo atrinkta 52 tūkst., 2019 m. atrinkta 36 tūkst. gyvulių).

Norėdami padėti ūkininkams pasiruošti artėjančioms patikroms, primename pagrindinius reikalavimus.

Laiku paženklinti gyvulių prieauglį

Siekiantieji susietosios paramos už ūkinius gyvūnus turėtų neužmiršti gyvulius laiku ir tinkamai suženklinti. Galvijai ir avys turi būti ženklinami įsegant po vieną dviejų dalių įsago dalį į abi ausis su gyvūno individualiu numeriu.

Pažymėtina, kad gyvulių prieauglį privalu paženklinti ir įregistruoti ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas nuo prieauglio atvedimo. Tuo tarpu pametęs ausies įsagą gyvulys ne vėliau kaip per 3 kalendorines dienas nuo įsago pametimo dienos turi būti paženklintas tokiu pat įsagu. Dėl naujo įsago reikia kreiptis į paslaugų teikėją ar į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT).

Gyvulius užregistruoti Ūkinių gyvūnų registre

Susietoji parama mokama už valdoje išlaikytas ne mažiau kaip 60 kalendorinių dienų bei Ūkinių gyvūnų registre įregistruotas ir suženklintas mėsines avis, pienines ožkas, ne jaunesnius nei 12 mėn. mėsinius galvijus, pieninių veislių bulius. Šie gyvuliai turi būti užregistruoti Ūkinių gyvūnų registre (ŪGR) ne vėliau kaip per 7 kalendorines dienas nuo jų atvežimo į naują laikymo vietą.

Už šių duomenų įvedimą į ŪGR atsako valdų valdytojai, partneriai, laikantys mėsinius galvijus, mėsines avis, pieninių veislių bulius, pienines ožkas, paslaugų teikėjai (gyvulių produktyvumo kontrolės asistentai, privatūs veterinarijos gydytojai), VMVT, skerdimo įmonės, prekiautojai ūkiniais gyvūnais.

Už pavėluotą duomenų suvedimą į ŪGR numatytos sankcijos. Jeigu valdos valdytojas duomenis apie mėsinių galvijų, mėsinių avių, pieninių veislių bulių, pieninių ožkų perkėlimus, kaitą pavėluotai pateikia paslaugos teikėjui (taip pat VMVT teritoriniam skyriui, skerdimo įmonei, prekiautojui ūkiniais gyvūnais) arba pavėluotai suveda į ŪGR, pareiškėjui taikoma sankcija – 20 proc. mažinama parama už kiekvieną konkretų gyvulį pagal einamaisiais metais atskiru žemės ūkio ministro įsakymu patvirtintus tikslius išmokos dydžius už mėsinį galviją, mėsinę avį, pieninės veislės bulių, pieninę ožką. Pažymėtina, kad pareiškėjas, einamaisiais metais kitam laikytojui pardavęs ar padovanojęs gyvulį, netenka išmokos už jį.

Atlikdami patikras pieno ūkiuose NMA specialistai be paminėtų reikalavimų taip pat tikrins, ar ūkininkai tinkamai deklaravo parduoto pieno kiekį.

Tinkamos sąlygos kontrolei atlikti

Gyvulių ūkių valdytojai ir (ar) partneriai turi ne vėliau kaip per 48 val. nuo informavimo apie patikrą sudaryti tinkamas sąlygas kontrolei atlikti. NMA vykdant patikras reikėtų atskirti gyvulius ir sugrupuoti pagal atskiras rūšis ir veisles, pvz., atskirti pieninių veislių galvijus nuo mėsinių veislių galvijų, suvaryti juos į aptvarus ir pan. Taip sudaromos sąlygos NMA specialistui suskaičiuoti visus gyvulius ir patikrinti jų ausų įsaguose įrašytus individualius numerius.

Nustačius, kad žemės ūkio veiklos subjektai trukdo atlikti patikras arba nesudaro tinkamų sąlygų kontrolę atliekantiems darbuotojams, parama žemės ūkio veiklos subjektams einamaisiais metais nemokama.

www.nma.lt informacija