Spausdinti
Kategorija: Žemės ūkio aktualijos

Šalies bitininkai, kurių veikla patyrė sunkumų dėl COVID-19 pandemijos, turi galimybę dar kartą šiais metais kreiptis paramos. Skelbiamas papildomas kvietimas teikti paramos paraiškas pagal patikslintas Paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui 2020–2022 metų programos priemonių įgyvendinimo taisykles.

Patikslintose programos įgyvendinimo taisyklėse numatyta, kad 2020 metais bitininkams skirtas  priemones bus galima įgyvendinti iki 2020 m. rugsėjo 1 d., atitinkamai patikslintas ir mokėjimų prašymų pateikimo terminas.                  

Bičių laikytojai, bitininkų asociacijos, bitininkų kooperatyvai, mokslo ir studijų institucijos paraiškas paramai gauti galės teikti nuo 2020 m. birželio 8 d. iki birželio 26 d.

Šiam paraiškų kvietimui skirta beveik 520 tūkst. Eur.

Paramos Lietuvos bitininkystės sektoriui 2020-2022 metų programai įgyvendinti numatytos aštuonios priemonės.

Priemonė „Techninė pagalba bitininkams ir jų grupėms“ skirta bitininkų mokymams, konsultavimui, informacijos sklaidai ir pan. 

Priemone „Kova su avilių kenkėjais ir bičių ligomis, ypač varoatoze“  siekiama pagerinti bičių sveikatingumą ir sumažinti bičių šeimų sergamumą bičių ligomis, ypač varoatoze. Nauja tai, kad paramos paraiškas gali teikti pavieniai bitininkai, laikantys daugiau kaip 150 bičių šeimų.

Pagal priemonę „Avilių transportavimo į ganyklas racionalizavimas“ kompensuojama dalis išlaidų, susijusių su avilių transportavimo įrenginių ir bičių šeimų krovimo inventoriaus bei mechanizmų įsigijimu. Atkreiptinas dėmesys, kad nuo 2020 metų paramos paraiškas gali teikti pavieniai bitininkai, laikantys daugiau kaip 47 bičių šeimas ir turintys bent vienerių metų bitininkavimo patirtį.

Priemone  „Medaus fizinių ir cheminių savybių analizė“ siekiama kompensuoti medaus kokybės ir natūralumo tyrimų išlaidas bitininkams. 

Priemonės „Bičių šeimų atnaujinimas“ tikslas – pakeisti nežinomos kilmės, mažo produktyvumo bičių motinas produktyvesnėmis ir atsparesnėmis, remti naujų avilių įsigijimą, pakeisti nusidėvėjusias avilių dalis naujomis. Kompensuojamas veislinių grynos rasės bičių motinų įsigijimas arba naujų avilių įsigijimas. Nauja tai, kad paramos paraiškas gali teikti pavieniai bitininkai, laikantys ne daugiau kaip 47 (nuo 1 iki 46) bičių šeimas ir turintys bent vienerių metų bitininkavimo patirtį.

Pagal priemonę „Bitininkystei ir bitininkystės produkcijai skirtos taikomųjų mokslinių tyrimų programos“ remiami įvairūs taikomieji tyrimai (bičių šeimų priežiūros metodų tobulinimas, kova su varoatozės erkėmis ir kt.).

Kiekvienais Bitininkystės programos įgyvendinimo metais pagal priemonę „Rinkos stebėsena“ bus stebimi bitininkystės sektoriaus pokyčiai, renkama informacija apie Lietuvos bitynų dydžius, gaminamos produkcijos rūšis, surenkamą produkciją, bičių sveikatingumą, bitynų apsirūpinimą inventoriumi, bitininkų amžių, jų kvalifikaciją ir kt.

Priemone „Bitininkystės produktų kokybės gerinimas, siekiant didinti jų vertę rinkoje“ siekiama užtikrinti kokybiškų bitininkystės produktų tiekimą rinkai, didinti jų pridėtinę vertę, atnaujinti bitininkavimo inventorių. Nuo 2020 m. paramos paraiškas gali teikti pavieniai bitininkai, laikantys ne mažiau kaip 20 bičių šeimų ir turintys bent vienerių metų bitininkavimo patirtį. Paraiškas gali teikti ir bitininkai, kurie paramą bitininkystės inventoriui įsigyti jau buvo gavę prieš trejus metus.

Atkreiptinas dėmesys į tai, kad paramos paraiškos ir mokėjimo prašymo formos 2020 m. yra pakeistos, todėl kreipiantis dėl paramos būtina pildyti tinkamas formas.

Užpildyta paramos paraiška kartu su reikiamais dokumentais (ar jų kopijomis) teikiama (asmeniškai arba teisės aktų nustatyta tvarka įgalioto asmens) arba siunčiama (registruotu laišku arba teikiama per kurjerį) Nacionalinės mokėjimo agentūros Kaimo plėtros ir žuvininkystės programų departamento teritoriniam paramos administravimo skyriui pagal pareiškėjo gyvenamąją/buveinės vietą arba jo bityno registravimo vietą. Kitais adresais paraiškos nepriimamos.

  

www.zum.lrv.lt informacija