P9063316 Mediumata2022 m. spalio 2 d. mirė Utenos rajono Spitrėnų Švč. Mergelės Marijos Taikos Karalienės, Biliakiemio Švč. Mergelės Marijos Vardo, Sudeikių Švč. Mergelės Marijos parapijų kunigas klebonas Povilas Klezys.

Povilas Klezys tarnavo Dievui ir žmonėms. 1981 m. gegužės 31 dieną įšventintas į kunigus Povilas Klezys penkerius metus aptarnavo tikinčiuosius Panevėžio Katedroje ir Kupiškio bažnyčioje, o 1986 metų rugpjūčio mėnesį buvo paskirtas į Utenos rajono Spitrėnų Švč. Mergelės Marijos Taikos Karalienės parapiją. Klebono kun. P. Klezio tarnystė nėra lengva jam teko aptarnauti tris parapijas bei koplyčią. Kiekvieną šventadienį jis aukojo Šv. Mišias Spitrėnų Švč. Mergelės Marijos Taikos Karalienės, Sudeikių Švč. Mergelės Marijos, Biliakiemio Švč. Mergelės Marijos Vardo bažnyčiose ir Radeikių koplyčioje. Tikras pašaukimas tarnauti Dievui, tikėjimo liudijimai, dvasingi pamokslai traukė tikinčiuosius ateiti pasimelsti, todėl visos šventovės gausiai lankomos, o per atlaidus susirinkdavo kelios parapijiečių kartos, giminės ir net tikintieji iš kitų parapijų, kad kartu dalyvautų Šv. Mišių aukoje, nuoširdžiai pasimelstų, išpažintų nuodėmes ir priimtų šventąją Komuniją iš visų gerbiamo klebono kunigo rankų. Pasimeldę ir pabendravę tarpusavyje tikintieji išeidavo dvasiškai pakylėti, palydėti klebono padėkos už šventas giesmes, nuoširdžią atgailą, gausų dalyvavimą, palinkėjimų dorai ir krikščioniškai gyventi, mylėti savo artimą, padėti vieni kitiems bėdoje, ligoje ar nelaimėje. Šiltas ir pagarbus klebono elgesys sušildydavo sielą, pakeldavo nuotaiką sunkiomis gyvenimo valandomis.

Po Šv. Mišių klebonas kun. P. Klezys dažnai skubėdavo aplankyti sergančių parapijos žmonių, paguosti ar suteikti Ligonio patepimo sakramentą. Šv. Mišių auka palydėdavo mirusiuosius į amžinojo poilsio vietą. Daug tikinčiųjų užsakydavo Šv. Mišias už savo giminę, už sergančius ar mirusius artimuosius. Kunigas net ir labai skubėdamas rasdavo laiko pakalbinti darbštų ūkininką ir pasidžiaugti gausiu derliumi, pagirdavo daugiavaikę šeimą, kuri nuo mažens pratina savo vaikus prie darbo ir mokė juos tikėjimo tiesų. Per 40 kunigystės metų daug darbo įdėjo dvasiškai ugdydamas jauną asmenybę, nuo pat vaikystės ruošdamas parapijiečių vaikus pirmajai išpažinčiai ir Šv. Komunijai, kurią iš jo rankų priėmė jau kelios parapijiečių kartos. Daug porų palaimino bendram gyvenimo keliui, suteikdamas jiems Santuokos sakramentą, o jų vaikams Krikšto sakramentą.

Kun. P. Klezys daug jėgų ir pastangų įdėjo ieškodamas lėšų Sudeikių, Spitrėnų ir Biliakiemio šventovėms suremontuoti ir joms apšviesti. Klebono iniciatyva gražiai tvarkoma bažnyčių aplinka, o jo rankomis sutvarkytos klebonijos aplinkos žmonės atvažiuoja pasižiūrėti iš visos Lietuvos.

Sekdami klebono kunigo pavyzdžiu Radeikių kaimo koplytėlės tikintieji savo lėšomis, darbu ir medžiagomis įsirengė šarvojimo salę, kurioje be atlygio šarvojami išėję į amžinybę kaimo ir Radeikių krašto žmonės, palydimi giedotojų giesmėmis, atėjusių atsisveikinti nuoširdžia malda, o netektį patyrę artimieji paremiami materialiai ir suteikiama visokeriopa pagalba. Didelį džiaugsmą tikintiesiems suteikė buvusio ilgamečio girininko dovana kaimui koplytstulpis, kurį pašventino kun. P. Klezys.

Klebonas kun. P. Klezys kartu su vargonininke Z. Lukošiūniene organizuodavo vargonų muzikos festivalius bažnyčioje. Parapijų kaimų bendruomenių šventės prasideda Šv. Mišiomis, kurias klebonas aukodavo už mirusius ir gyvus to krašto žmones. O kai paimdavo į rankas gitarą ir uždainuodavo savo sukurtas dainas pagal poeto B. Brazdžionio eiles, suvirpindavo ne tik širdis, bet kartu ragindavo susimąstyti apie tikrąsias gyvenimo vertybes.

Klebonas rodė gražų pavyzdį, kaip reikia gerbti ir mylėti savo tėvelius. Dažnai lankė ir globojo savo Motiną, atsiveždavo ją į Šv. Mišias. Visų parapijiečių pagarba Motinai, išauginusiai iškilų sūnų kunigą. Parapijiečiai gerbė kleboną kun. P. Klezį už šiltą ir nuoširdų bendravimą su žmonėmis, už patarimus ir pabarimus, už ištiestą pagalbos ranką paklydusiam, paguodą kenčiančiam.

Ramybės amžiname kelyje tarp Dievo ir žmogaus.

Velionis bus pašarvotas  spalio 4 d. (antradienį) po pietų Spitrėnų bažnyčioje. Lankymas nuo 14 val. Tą pačią dieną 18 val. – šv. Mišios.  Spalio 5 d. (trečiadienį) 12 val. šv. Mišios aukojamos Spitrėnų bažnyčioje. Po jų –velionis atguls tos pačios bažnyčios šventoriuje.

Joomla templates by a4joomla