404360507 735873135245302 4227571146762507318 nPačkėnų krašto bendruomenė įgyvendino projektą „Kiekvienas žmogus-didelis turtas“. Projektą  finansavo Utenos rajono savivaldybės administracija ir Socialinės apsaugos ir darbo ministerija.

Gautos lėšos 3685,95 Eur. panaudotos Jubiliejinių juostų pirkimui (nupirktos 79 juostos), gėlėms jubiliatams pasveikinti ir suorganizuota edukacinė išvyka ,,Ukmergės dvarai“. Projekto veiklose dalyvavo Utenos seniūnijos Pačkėnų, Vaikutėnų, Utenos, Joneliškio, Medenių, Nemeikščių bendruomenių nariai.

Edukacinėje išvykoje dalyvavo 35 dalyviai. Pirmiausiai užsukome į Krikštėnų dvarą. Dvaras ir jo aplinka labai jauki, labai išvystytos maitinimo ir švenčių organizavimo paslaugos. Teko proga susitikti ir su dvaro šeimininku virtuvės šefu Roku Galvonu. Labai džiugu, kad jaunimas nebijo tokių iššūkių valdyti tokį dvarą!

Vėliau pajudėjome link Taujėnų dvaro, kurio labai įdomi istorija.

Taujėnų dvaras-tai rūmai su šešių kolonų portiku. Portiką sudaro šešios vienodu atstumu viena nuo kitos pastatytos toskaniškos kolonos. Dekoratyvines pastato juostas puošia bareljefai, vieni iš jų heraldiniai, kiti vaizduoja amatus.

Šis dvaras pirmasis privatizuotas dvaras ir sutvarkytas, be jokių europinių pinigų, savininkų asmeninėmis lėšomis, pasinaudojus banko paslaugomis.

Pagaliau pajudėjome link A. Smetonos dvaro. Sustojome prie mokyklos, kurią miesteliui pastatė prezidentas A. Smetona. Apsilankėme ir toje vietoje, kur gyveno Smetona.

Dvare mus pasitiko charizmatiškoji gidė, tai tiesiog šio dvaro tikras perliukas. Gidė labai įdomiai, tiesiog artistiškai, papasakojo apie dvarą, prezidentą Smetoną, jo šeimą ir t.t.

Kelionę užbaigėme Leonpolio dvare, teko paragauti ir tikro sidro, be jokio pridėtinio cukraus.

Labai dėkingi visą kelią mus lydėjusiai gidei Aldonai ♥♥♥, kuri mums padėjo naujai atrasti Ukmergės rajoną. Kiek mažai mes žinome apie savo kaimynus.

Sužinojome labai daug įdomių istorijų, faktų, ne tik apie dvarus, jų istoriją, gyventojus, likimus ir kt.

Pačkėnų krašto bendruomenės pirmininkė     Dana Žigienė

 

  

Joomla templates by a4joomla