Gegužės 7 d. Utenos rajono laikraščių redakcijų darbuotojai, bibliotekininkai, leidėjai, spaustuvininkai, jaunieji žurnalistai, jų mokytojai paminėjo Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dieną. Tai – tvirta tradicija tapusi šventė, suburianti draugėn knygos ir plunksnos brolius ir seses jau devintą kartą. Šįkart ji buvo surengta ne bet kur, o Pačkėnuose, Raganų muziejuje, kuriame visus pasitiko ir visą šventės laiką „ganė“ vyriausioji Pačkėnų ragana Loreta Mikalauskienė.
Utenos rajono savivaldybės mero Alvydo Katino iniciatyva šiųmetė Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos diena buvo skirta kraštiečiui poetui Alfonsui Nykai-Niliūnui. Juk šiais metais minime poeto gimimo 100-metį. Tad Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienos paminėjimas prasidėjo iškilmingu gėlių padėjimu ant poeto kapo senosiose Utenos kapinėse. Pagerbti Alfonso Nykos-Niliūno atminimą atvyko poetai Vytautas Kazela, Regina Katinaitė-Lumpickienė, Petras Panavas, Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos direktorė Vida Garunkštytė, Kultūros skyriaus specialistas Arvydas Mitalas.
Savo dienoraštyje Alfonsas Nyka-Niliūnas yra rašęs, kaip vieną gražią liepos mėnesio dieną, su bičiuliais vaikštinėdamas po Utenos kapines, aplankė anksti mirusios poetės Karolinos Praniauskaitės kapą. Poetui krito į akį tai, kad kapas nesutvarkytas, apaugęs žole… Kas galėjo pagalvoti, kad prabėgus metams poetas pats atguls Utenos kapinėse, visai netoli Karolinos Praniauskaitės…
Alfonso Nykos-Niliūno atminimas buvo pagerbtas ir pačioje šventėje Pačkėnuose. Utenos kultūros centro direktorius Erikas Druskinas skaitė poeto eiles ir ištraukas iš dienoraščio. Gausiai susirinkusius svečius su jų profesine švente sveikino Utenos rajono savivaldybės meras Alvydas Katinas, Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos direktorė Vida Garunkštytė, Utenos kultūros centro direktoriaus pavaduotoja Regina Katinaitė-Lumpickienė.
Po oficialių kalbų vyriausioji Pačkėnų ragana pakvietė visus susipažinti su muziejumi, perspėdama, kad jame reikia elgtis ramiai, nes kitu atveju gali kas nors iš jo ir nesugrįžti… Laimei, visi sugrįžo sveiki ir patenkinti, tad šventė buvo tęsiama. Joje buvo visko: ir azoto stebuklų, ir burtų, ir magijos, ir smėlio pasaka, ir skraidančių raganų.

Daugiau nuotraukų Utenos rajono savivaldybės facebook.

Joomla templates by a4joomla