2019 m.  rugpjūčio 2 dieną Utenos seniūnijos bendruomenės pirmininkas Donatas Račinskas  pakvietė Medenių, Pačkėnų  ir kitų seniūnijos bendruomenių gyventojus ekskursijai į Vajasiškio bendruomenės-senolių kaimą.  Susirinko 40 bendruomenės narių.

           Mus atvykusius pasitiko bendruomenės  širdis  Genovaitė Sarokina, ji  pasakojo apie Vajasiškio  senolių kaimo atsiradimą. Ji  pažymėjo, kad bendruomenės aktyvą sudaro 15 moterų, jų kompaniją pastiprina dar keletas vyrų. Čia ta vieta, kuri suburia – pasakojo bendruomenės pirmininkė. „Visi susirinkę iš aplinkinių kaimų, mes čia linksmai gyvenam. Anksčiau buvę parapijos, paskui kultūros namai, kuriuose dabar atsiskleidžia įdomiausi Senolių kaimo ypatumai''.

     Tačiau veiklios šio krašto moterys, kaip skruzdėlės nešė iš namų viską, ką turėjo, ir savo jėgomis remontavo pastatą. Viename jo gale įrengė butą, kuriame gyveno kunigas. Dauguma bendruomenių dažnai stengiasi orientuotis į šių laikų madą, tai atsispindi ir jų organizuojamose šventėse, renginiuose. Tuo tarpu Vajasiškio bendruomenė nesivaiko madų, o priešingai – atsigręžia į mūsų tautos tradicijas, papročius. Ir visa tai atkuria ne iš knygų, bet iš savo vaikystės, jaunystės dienų prisiminimų. Pašnekovės teigimu, miesto žmogui tai yra labai įdomu. „O mums tai yra brangu, nes viską padarėme patys. Mūsų kaimas nenyksta“, – kalbėjo pašnekovė. Bendruomenei, kuriai – jau 10 metų, pavyko pastatyti ant kojų kad ir nedidelį, bet mylimą Vajasiškio kaimą.  

     Mes Uteniškiai labai  buvome nustebinti gražiu priėmimu. Pradžioje  buvo pasakojimai, vėliau šokiai, žaidimai, o išvykstant  tiek  Vajasiškio moterys privaišino, kad net sekančią dieną pusryčių nesinorėjo. Siūlau aplankyti tokį  mielą kampelį ir mielus šio krašto gyventojus.

      Kaip sakė seniūnas Saulius Gaižauskas kelionės tikslas pasiektas. Kelionei suburtas nemažas  būrys seniūnijos gyventojų, bendraminčių, kiekvienas susibūrimas  suartina žmonės. Tokios išvykos įgauna prasmę.

Informacija Rimos Petrošienės, nuotraukos Rimos Petrošienės, Sauliaus Gaižausko ir Aistės Bernotienės.

 

Joomla templates by a4joomla