Žemės ūkio ministro kovo 28 d. įsakymu buvo patvirtinta nauja Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Išmokos už vietoves, kuriose esama gamtinių ar kitų specifinių kliūčių" įgyvendinimo taisyklių redakcija. Supažindiname su naujausiais paramos teikimo reikalavimais.
Parama ūkininkaujantiems nederlingose vietovėse skiriama kasmet už kiekvieną žemės ūkio paskirties žemės hektarą, siekiant kompensuoti paramos gavėjams dėl gamtinių kliūčių žemės ūkio gamybai patirtas papildomas išlaidas ir prarastas pajamas. Pritaikius biofizikinius atrankos bei ekonominio vertinimo kriterijus buvo pavirtintas naujas teritorijų pasiskirstymas pagal vietovių palankumą ūkininkauti.


Netaikomas aktyvaus ūkininko reikalavimas
2018 m. pareiškėjams netaikomas aktyvaus ūkininko reikalavimas. Anksčiau nustatant pareiškėjo aktyvaus ūkininko statusą buvo tikrinama, ar subjekto vykdoma žemės ūkio veikla yra reikšminga, ar pareiškėjas nevykdo tiesioginėmis išmokomis neremiamos veiklos.
Pareiškėjais gali būti žemės ūkio veiklos subjektai, kurie laikosi žemės ūkio veiklos vykdymo kriterijų, nustatytų Tiesioginių išmokų taisyklių III skyriuje, ir kurių žemės ūkio valda arba jos dalis patenka į vietoves, kuriose esama didelių ar kitų specifinių kliūčių ūkininkauti.
Didesnio nepalankumo ūkininkauti vietovės
Prie vietovių, kuriose esama didesnio intensyvumo gamtinių kliūčių ir (arba) trūkumų, priskirtos ir visos Utenos rajono seniūnijos.
Ūkininkaujantiems didesnio intensyvumo gamtinių kliūčių ir (arba) trūkumų teritorijose žemdirbiams mokama kompensacinė išmoka siekia 61,6 Eur už ha. Iki 100 ha plotas remiamas 100 proc., plotas didesnis nei 100 ha iki 500 ha imtinai – 70 proc. arba 43 Eur už ha, plotas didesnis kaip 500 ha – 25 Eur už ha.

Kaimo ir bendruomenių reikalų skyriaus informacija

Joomla templates by a4joomla