Tradiciniame susitikime su savivaldybių žemės ūkio skyrių specialistais Žemės ūkio ministerijoje pristatytos pasėlių deklaravimo naujovės 2019 m.
Švelnesnės sankcijos
„Kaip ir kasmet atlikome deklaravimo duomenų analizę, stebėjome, kaip sekėsi deklaruoti, su kokiomis didžiausiomis problemomis buvo susiduriama ir kur galėtume patobulinti savo veiklą. Radome tam tikrą nišą, kur galėtume sušvelninti sankcijas“, – pristatydamas pasėlių deklaravimo naujoves kalbėjo  Europos Sąjungos paramos skyriaus vyr. specialistas Tadas Švilpauskas.
Tais atvejais, kai bus nustatyta, kad deklaruojant KTŽ, DAK, DUK kodais deklaruojami klasifikatoriuje esantys pasėliai – nebebus taikoma neteisingo deklaravimo sankcija, o tiesiog nemokama už tokius laukus.
Jei bus rastas kitas nei deklaruojamas susietajai paramai gauti pasėlis, neteisingo deklaravimo sankcija bus taikoma tik susietajai paramai, o kitoms tiesioginėms išmokoms ši sankcija nebus taikoma, jeigu kitas rastas pasėlis galės būti tinkamas tiesioginėms išmokoms gauti.
Pareiškėjams, pretenduojantiems į susietąją paramą už vaisių ir uogų auginimą ir nenuėmusiems derliaus laiku (iki einamųjų metų lapkričio 15 d.), parama bus nemokama tik už tuos laukus, kuriuose užfiksuotas pažeidimas.


Sušvelnintas geros agrarinės ir aplinkosauginės būklės (GAAB) reikalavimų pažeidimų traktavimas. Pažeidus 5 GAAB standarto reikalavimą, draudžiantį auginti kaupiamuosius žemės ūkio augalus statesniuose nei 12 proc. šlaituose, bus taikomos daug mažesnės sankcijos. Vietoje buvusių 20 proc. bus taikoma 3–5 proc. siekianti sankcija.
Tikslinama posėlio deklaravimo tvarka
2018 m. išplėtus pasėliui tinkamų augalų sąrašą (įtraukus žiemines kultūras), nusikėlė galimas šio įsipareigojimo laikas, o tuo pačiu ir žalinimo išmokų mokėjimas. Užsitęsus kontrolei nebuvo galima mokėti nei avansinių išmokų, nei pagrindinės išmokų dalies. Todėl buvo priimtas sprendimas skirstyti posėlinius augalus į dvi rūšis: tie, kurie yra iš žieminių augalų, ir tie, kurie yra iš vasarinių augalų. Ūkininkai, kurie pažymės, kad posėlis susideda iš vasarinių augalų (o tokių yra dauguma), gaus tiesiogines žalinimo išmokas įprasta tvarka, laiku – iki naujųjų metų avansą, o po naujųjų metų pagrindinę dalį.
Deklaruojant žalinimui skirtą posėlį jį reikės priskirti vienai iš subgrupių: posėlis iš žieminių augalų – kodas ŽP, posėlis iš vasarinių augalų – kodas VP.

Žemės ūkio ministerijos informacija

Joomla templates by a4joomla