2020 m. rugpjūčio 27 d. Utenos rajono savivaldybės tarybos sprendimu Nr. TS-222 patvirtintas naujas žemės mokesčio lengvatos teikimo fiziniams ir juridiniams asmenims, ūkininkaujantiems žemės ūkio paskirties žemėje, esančioje Utenos rajone, tvarkos aprašas.
Apraše numatyta, kad žemės mokesčio lengvata gali būti teikiama visiems rajono ūkininkams nepriklausomai nuo to, kokioje verčių zonoje yra jų nuosavybės teise valdomas žemės sklypas.
Žemės mokesčio lengvata, sumažinant einamųjų metų žemės mokestį 50 proc., galės būti suteikiama tik žemės ūkio veiklą vykdantiems asmenims, kurie atitinka visus šiuos reikalavimus:
● deklaruoja gyvenamąją vietą Utenos rajone;
● yra įregistravę ūkininko ūkį ir einamaisiais metais atnaujino ūkio duomenis Ūkininkų ūkio registre;
● yra įregistravę žemės ūkio valdą Žemės ūkio ir kaimo verslo registre ar yra valdos partneriai. Ūkio adresas ir valdos centras yra Utenos rajone;
● einamaisiais metais deklaravo žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus paraiškų priėmimo informacinėje sistemoje (PPIS);
● vykdo žemės ūkio veiklą nuosavybės teise valdomuose žemės ūkio paskirties žemės sklypuose, esančiuose Utenos rajone. Žemės ūkio veiklą apima: pirminė gamyba ir (ar) jos metu gautų žemės ūkio produktų pirminis perdirbimas, pagamintų maisto ar ne maisto produktų realizavimas ir (ar) Utenos krašto reprezentavimas, ūkyje užaugintą/pagamintą produkciją pristatant parodose, realizuojant mugėse, turgavietėse, taip pat vykdant rekreacinę, pažintinę veiklą, lankytojų priėmimą ūkiuose;
● pajamos iš žemės ūkio veiklos (prie kurių nepriskaičiuojamos gautos tiesioginės išmokos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus) sudaro ne mažiau nei 50 proc. visų gaunamų pajamų per praėjusius kalendorinius metus, t.y. ne mažiau nei Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtinta minimali mėnesinė alga (MMA) per 12 mėn.
Žemės mokesčio lengvatos negalės gauti asmenys, kurių apskaičiuota žemės mokesčio lengvata sudarys mažiau kaip 30,00 Eur.
Ši lengvata taip pat nebus taikoma asmenims, kurie einamaisiais metais deklaravo daugiau kaip 80 proc. ganyklų, pievų (žemės ūkio naudmenų ir kitų plotų klasifikatoriaus DGP ir GPŽ kodais), skaičiuojant nuo bendro einamaisiais metais deklaruoto žemės ūkio naudmenų ploto, jeigu asmuo ar jo valdos partneris neturi žoliaėdžių ar kitų ūkinių gyvūnų, registruotų Ūkinių gyvūnų registre ne vėliau kaip iki einamųjų metų birželio 1 d.
Kaip ir ankstesniais metais, žemės mokesčio lengvata nebus taikoma apleistam žemės sklypui ar jo daliai.
Asmenų prašymai ir dokumentai dėl žemės mokesčio lengvatos suteikimo iki einamųjų metų lapkričio 10 d. priimami ir registruojami savivaldybės administracijoje.
Kartu su prašymu būtina pateikti:
● pažymą apie asmens deklaruotą gyvenamąją vietą (pažyma išduodama seniūnijose);
● VMI išduotos einamųjų metų žemės mokesčio apskaičiavimo deklaracijos kopiją
● pažymą apie žemės ūkio veiklos subjekto praėjusių kalendorinių metų pajamas (forma patvirtinta Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro 2016 m. gruodžio 29 d. įsakymo Nr. 3D-773 redakcija).
Detalesnę informaciją Jums suteiks: Kaimo ir bendruomenių reikalų skyriaus specialistai: el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį., tel. Nr. (8 389) 64 010, el. p. Šis el.pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. , tel. Nr. (8 389) 43 538.

Prašymo forma >>> 
Pažyma >>>

Informaciją parengė: Dokumentų valdymo ir bendrųjų reikalų skyriaus ryšių su žiniasklaida specialistė Elvyra Sabalytė.

Joomla templates by a4joomla