Nuo 2022 m. gegužės 1 d. visi ūkininkai ir gyventojai, kurie neįregistravę ūkininko ūkio verčiasi individualia žemės ūkio veikla, vykdantys ekonominę veiklą ir iš šios veiklos siekiantys uždirbti pajamų, privalės tvarkyti buhalterinę apskaitą. Taigi šie pokyčiai palies visus, vykdančius veiklą, kuria siekiama gauti bet kokių pajamų, išskyrus pajamas, gautas dirbant pagal darbo sutartį.
Ką reikia žinoti apie ūkininkų ir gyventojų, vykdančių žemės ūkio veiklą, apskaitos pakeitimus?
Apskaita reglamentuojama ne trimis teisės aktais, kaip iki šiol, o vienu žemės ūkio ministro įsakymu Nr. 3D-280 „Dėl ūkininkų ir gyventojų, kurie neįregistravę ūkininko ūkio verčiasi individualia žemės ūkio veikla, veiklos finansinės apskaitos tvarkos nustatymo“, kuriuo patvirtinta supaprastinta finansinės apskaitos tvarka bei dvejybinės apskaitos tvarka.
Kas gali tvarkyti veiklos buhalterinę apskaitą?
Ūkininkas ar gyventojas, vykdantis žemės ūkio veiklą, pats nusprendžia, kas tvarkys veiklos buhalterinę apskaitą (tai daryti gali ir pats ūkininkas (gyventojas) ar jo šeimos nariai ar apskaitą tvarkančios įmonės.
Ar galima patiems pasirinkti, kokią apskaitą norima tvarkyti?
Ūkininkai ar gyventojai, vykdantys žemės ūkio veiklą, gali patys pasirinkti, kokią apskaitą – supaprastintą ar apskaitą pagal dvejybinį įrašą – nori tvarkyti bei patys nuspręsti, kas tvarkys veiklos finansinę apskaitą. Šis sprendimas turės atitikti gaunamos paramos ar kredito įstaigų paslaugų, jei jomis naudojamasi, reikalavimus.
Kokias atvejais tikslinga rinktis dvejybinės apskaitos tvarkymo būdą?
Dvejybinės apskaitos tvarkymo būdą tikslinga rinktis tais atvejais, kai reikia parengti finansines ataskaitas, jeigu to reikalauja paramos taisyklės ar paskolas teikianti kredito įstaiga.
Ar kas nors keičiasi pasirinkusiems apskaitą tvarkyti dvejybinio įrašo būdu?
Pasirinkusiems apskaitą tvarkyti dvejybinio įrašo būdu, nei dvejybinio įrašo apskaitos tvarka, nei finansinių ataskaitų formos nesikeičia.
Ar kas nors keičiasi pasirinkusiems apskaitą tvarkyti supaprastintu būdu?
Visi ūkininkai ir gyventojai, vykdantys žemės ūkio veiklą, pasirinkę supaprastintą apskaitos būdą, turės pildyti Pinigų kasoje, banko sąskaitose ir pirkimų ir pardavimų apskaitos žurnalą (naujas pavadinimas – Pinigų kasoje, mokėjimo paslaugų tiekėjo sąskaitose ir pirkimų ir pardavimų apskaitos žurnalas) popieriniu ar elektroniniu formatu.

Ūkininkų ir gyventojų, kurie neįregistravę ūkininko ūkio verčiasi individualia žemės ūkio veikla, veiklos supaprastintos finansinės apskaitos tvarkos ir dvejybinės apskaitos tvarkos aprašai: https://www.e-tar.lt/portal/lt/legalAct/5b062480c45b11ec8d9390588bf2de65

Joomla templates by a4joomla